Vejledning til ernæringsvurdering EVS

 

  Udarbejdet/revideret: marts 2017/
okt. 2019
Revideres: Okt. 2021
Ansvarlig: Sundhedsstaben

Målgruppe:

Sygeplejersker og social- og sundhedsassistent

Formål/mål:

  • At borgere informeres om og tilbydes vejning og ernæringsvurdering.
  • At borgere der er i dårlig ernæringstilstand identificeres.
  • At plejepersonalet dokumenterer ernæringsmæssige tiltag og handler i henhold til EVS-resultatet.

Hvilke borgere skal tilbydes ernæringsvurdering:

  • Alle borgere der er visiteret til hjemmehjælp og borgere på plejecentre tilbydes vejning og ernæringsvurdering ved vægttab.
  • Ved udelukkende sygeplejefaglige indsatser, tilbyder sygeplejersken vejning og ernæringsvurdering, hvor det vurderes relevant.
  • Døende borgere skal ikke vejes og ernæringsvurderes.

Hvilke borgere skal tilbydes vejning:

  • Alle borgere der er visiteret til hjemmehjælp og borgere på plejecentre tilbydes vejning minimum 1 x om måneden.
  • Borgere der er udskrevet fra sygehus.
  • Borgere med (akut) sygdom. ex. lungebetændelse, blærebetændelse.
  • Borgere med ændring eller forværring af kronisk sygdom.

Hvornår og af hvem skal borgeren vejes:

  • En ny borger skal tilbydes vejning inden for den første måned.
  • Sygeplejersken har ansvaret for at informere om tilbuddet om vægt og ernæringsvurdering i forbindelse med den sygeplejefaglige vurdering, som tilbydes til nye eller udskrevne borgere.
  • Hos nuværende borgere er det kontaktpersonen, der informerer om tilbuddet om vejning og ernæringsvurdering.

Vejning af borgeren:

  • Vej borgeren på den samme vægt hver gang.
  • Vej borgeren på samme tidspunkt af døgnet hver gang.
  • Vej borgeren med den samme mængde tøj på hver gang.
  • Tal med borgeren om evt. kontakt til egen læge, hvis borgeren taber i vægt, da det kan skyldes alvorlig sygdom.
  • Hvis borgeren ikke kan vejes, udføres EVS. Hvis borgeren er i ernæringsmæssig risiko igangsættes ernæringsindsats. Noter i fællesvurdering under ernæringsvurdering EVS, hvorfor borgeren ikke kan vejes.

Hvornår skal borgeren ernæringsvurderes:

  • Ved ikke-planlagt vægttab på 1 kg på 1 måned.
  • Ved 2 på hinanden følgende mindre vægttab.

EVS-resultat:

  • Borgeren er ikke ernæringstruet.
  • Borgeren er i risiko for dårlig ernæringstilstand, vejes 1 x pr. mdr.
  • Borgeren er i dårlig ernæringstilstand, vejes 1 x pr. uge.

Hvem har ansvaret for at ernæringsvurdere borgeren:

  • Borgerens kontaktperson har ansvaret for, at borgeren ernæringsvurderes ved vægttab.
  • Kontaktpersonen har ansvaret for at tale med borgeren om optimering og tilbud af måltider og drikkevarer samt opfordre til relevant kostform og indkøb af relevante mad- og drikkevarer.
  • Ved tvivl om optimering tages kontakt til sygeplejerske eller Klinisk diætist.

Dokumentation

  • Ernæringsvurdering EVS udfyldes.
  • I målinger noteres vægt, samt højde ved første måling under bemærkninger.
  • Der oprettes indsatsmål og handlingsanvisning

Kilde:
Socialstyrelsen & DTU: Ernæringsvurdering.
SST (2013) Værktøjer til systematisk identifikation af ernæringstilstand (underernæring)

Vejledning til EVS: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2013/~/media/07DC1518F80B45BDA825EA136135813D.ashx

hentet den 7. okt. 2019

 

Referencer:

 
     
 

Nexus Support
5953 4350

nexussupport@kalundborg.dk